• Home
  • Over ons
  • Introduceren van vast voedsel: 5 misvattingen over de Rapley-methode Geplaatst op 29 september 2017

    0

    En ineens is je baby bijna 6 maanden en zegt het consultatiebureau dat het tijd is om met “vast voedsel” te beginnen. Als Française, is eten, écht eten, een gigantische mijlpaal: ik voel mij echt verantwoordelijk om mijn kind te leren genieten van het eten, te leren pure en hoge kwaliteit ingrediënten te waarderen. Weet je, ik leef om te eten, niet andersom, hè!

    Hoe vast voedsel te introduceren? De Rapley-methode

    Een voordeel van het lezen van verschillende nieuwsbrieven voor ouders is dat je leert over de meest moderne methodes om baby’s (op) te voeden. Je hoort dan meer adviezen dan alleen die van je (schoon)moeder. Zo ontdekte ik de Rapley-methode om vaste voedsel te introduceren vanaf 6 maanden.

    De methode is vernoemd naar Gill Rapley, een Britse gezondheidswerker die de methode wetenschappelijk heeft bestudeerd. Ze heeft hem dus niet ontdekt, want de methode bestaat al eeuwen zonder een naam te hebben. In de US en UK is de Rapley methode bekent als “baby-led weaning” of te wel “BLW”, handig om te weten als je verder te googelen.

    Rapley-methode in een notendop:

    De Rapley-methode is zo veel meer dan “geen puree, stukken aanbieden”. Er zit een hele filosofie achter. Geniet samen van het eten en etenstijd, de hele familie eet gezond, vertrouw je kindje, laat hem/haar zelf ontdekken, laat de regie bij je kindje hoeveel en wat het eet. De rol van de ouders is gezond en gevarieerd eten te aanbieden, in verhoudingen die aangepast zijn op de leeftijd van het kindje. Meer niet (nou oké, de kliederboel opruimen!). De rest bepaalt het kindje zelf.

    Mijn ervaring

    Op dit moment is mijn meisje 19 maanden. Iedereen is verbaasd dat zij van alles eet en ook vooral zelf eet,  met veel plezier. Bijna elke dag hoor ik verhalen van de verbaasde gastouder over mijn dochter die zo goed weet wat zij wil eten en die wil altijd proeven wat nieuw is op het menu.

    Zou ik het nog een keer op deze manier aanpakken? Ja, absoluut. Het is meer dan de moeite waard als ik zie hoe mijn dochter zo enorm geniet van het eten, het “grote mensen” eten, denk aan lamskotelet, blauwe kaas, garnalen, pittige bonen soep, enz.

    Van 6 tot ongeveer 9 maanden vond ik het het meest moeilijk: je moet zo veel opruimen terwijl en maar zo weinig in de mond zelf beland. Ik heb veel baat gehad van het boek van Gill Rapley waarin alles verklaard wordt en dus enorme geruststellend is.

    De Rapley-methode is niet alleen een leerproces voor de baby, maar zeker ook voor de ouders: leren los laten, niet alles willen controleren. Leren je baby vertrouwen. Wat een rijkdom!

    5 misvattingen over de Rapley-methode

    1. De Rapley-methode is een trend.

    De Rapley-methode is overal, ook het boek ‘Oei ik Groei’ heeft erover geschreven. Maar toch, de Rapley-methode is geen trend, net als dat het dragen van je baby geen trend is. Vraag het maar aan een niet-westerse moeder in haar eigen land; babydragen is gewoon de enige optie).

    2. De Rapley-methode is voor luie ouders.

    Je voedt de baby niet en je, baby eet zelf wanneer de ouders ook zelf eten. Heeee….. Maar als je dit denkt kom je volgende keer de kliederboel opruimen dan! Dat is het grootste nadeel van de Rapley-methode: 6 of meer maanden lang, 3 tot 5 keer per dag, een baby, een stoel, een tafeltje, de vloer, om goed na te poetsen… De baby eet zelf en zijn kleine handjes moeten nog leren.

    3. De Rapley-methode is gevaarlijk.

    Kort gezegd: nee, niet meer dat de “traditionele” methode om vaste voedsel te introduceren. Kijk bij voorbeeld eens naar dit onderzoek.

    4. Met de Rapley-methode eet je kindje niet genoeg, dat is niet gezond.

    Baby-mensjes kunnen zelf vanaf hun geboorte bepalen hoe vaak en hoeveel zij moeten eten. Aan de borst is er geen methode om precies te weten hoeveel melk je baby binnen krijgt. Daarom zijn groeicurves een goede indicator (die van de WHO dan!) om te kijken of je kindje genoeg heeft binnengekregen. Het zelfde geldt na het introductie van vaste voedsel: baby’s weten nog steeds beter dan hun ouders hoeveel zij op dat moment nodig hebben. Zolang je melk aanbiedt voor het eten en zo lang je gezond en gevarieerd eten aanbiedt, dan gaat het goed (mits er een gezondheidsprobleem speelt dan). Nog twijfels? Laat je baby een extra keer bij het consultatiebureau wegen en meten!

    5. Bij Rapley eet je baby geen puree.

    Klopt niet! Sommig voedsel is in zijn aard al puree: stamppot, yoghurt, appelmoes, havermout pap, soep, geprakte banaan of avocado, enz.: Stuk voor stuk belangrijk voedsel voor je baby, dus het zou zo jammer zijn om deze niet aan te bieden! Maar, maar, maar: het gaat om je baby ZELF laten eten: dus geen lepel in zijn mond brengen, geen stuk eten in zijn mond brengen, niet helpen vasthouden. Laat je baby zelf ontdekken: de verschillende texturen, dat een cracker best handig is om in de soep te dippen, enz. Je baby zal je verbazen!

    Ik ben benieuwd naar ervaringen van andere ouders! Voor welke methode heb jij gekozen? “traditioneel” met prakjes, of Rapley, en waarom? Laat het weten in het commentaar!

    Moeder Lecomte
    Moeder Lecomte

    Dit delen:

    • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om op Google+ te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
    • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)

    Gerelateerd

    | Tags: baby, eten, familie, gezond, gezond eten, opvoeding, Rapley

    Wat vind jij? Reactie annuleren

  • Meest recente berichten

    • Wasbare luiers zijn niet wat je denkt: 5 Reality check facts
    • Groene stroom: hoe kies je de juiste energiemaatschappij? Wij hebben het uitgezocht!
    • Introduceren van vast voedsel: 5 misvattingen over de Rapley-methode
    • 8 stappen om een zonnebrandcrème te kiezen voor je baby/kind zonder meuk
    • Bewuste voeding, hoe het allemaal begon… Vind je Oer!

    Recente reacties

    • AdamRutten op Groene stroom: hoe kies je de juiste energiemaatschappij? Wij hebben het uitgezocht!
    • Celine op Groene stroom: hoe kies je de juiste energiemaatschappij? Wij hebben het uitgezocht!

    Archief

    • oktober 2017
    • september 2017
    • augustus 2017
    • juli 2017
    • mei 2017

    Categorieën

    • Blog

© Copyright Oergezin Website door: webheld.nl

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres.
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.